Kinderfeestje vieren | Tips & ideeën

Kinderfeestje

Jarig zijn, dat is voor kleine kinderen misschien wel het mooiste wat er is! Maandenlang kijken ze uit naar hun verjaardag. Dat moet natuurlijk gevierd worden met een te gek kinderfeestje. Er ligt een hele verantwoordelijk op je schouders, maar het is ook ontzettend leuk om kinderfeestjes te organiseren. Kinderen vinden het heerlijk om mee te denken en mee te helpen. Tijdens de voorbereidingen leven jullie samen al echt naar die dag toe. Wees gerust, je staat er niet alleen voor! Wij helpen je hier op weg met tips om een onvergetelijk kinderfeestje te organiseren! Lees meer »

 

 

Checklist kinderfeestje vieren

Een kinderfeestje organiseren? Wat komt daar allemaal bij kijken? Laten we eerst eens op een rij zetten wat er allemaal geregeld moet worden. Door al deze taken helder op ‘papier’ te zetten, lijkt alles ineens niet meer zo’n chaos in je hoofd. Nu kun je rustig alle punten afwerken en er van begin tot eind een geweldig kinderfeestje van maken. We hebben deze punten samengevat in een checklist:

 

 • Thema bedenken voor een kinderfeestje
 • Feestversiering voor het kinderfeestje
 • Uitnodigingen kinderfeestje maken
 • Leuke spelletjes en activiteiten bedenken
 • Lekkere hapjes en drankjes voor het kinderfeestje
 • De verjaardagstaart maken of bestellen
 • Traktatie kinderfeestje na afloop

 

Praktische tips vooraf aan het kinderfeestje

Je kunt bij het organiseren van een kinderfeestje hier zo creatief mogelijk in zijn door veel zelf te verzinnen en te maken. Zie je dat niet zitten en kies je liever voor de gemakkelijke weg? Dan is er hier online ook veel inspiratie voor kinderfeestjes te vinden. Zorg er in ieder geval voor dat je kiest voor een thema, feestversiering, activiteiten en hapjes, die bij jouw zoon of dochter passen. Betrek je kind bij de keuzes; het is immer zijn of haar kinderfeestje. Stel grenzen, maar laat ook zeker de fantasie van je kind losgaan, dat leidt vaak tot leuke en originele ideeën. De allerbelangrijkste tip; relax en geniet! Niet alles hoeft perfect te zijn. Kinderen beleven al de grootste pret als ze samen kunnen spelen en dollen!

 

Wat zijn leuke thema’s voor een kinderfeestje?

Je beste adviseur voor het bedenken van een leuk thema voor een kinderfeestje is je kind zelf! Je wordt mogelijk overspoeld met ideeën, zoals:

 

 • Eenhoorns
 • Prinsessen
 • Ridders
 • Piraten
 • Dinosaurussen
 • Astronauten
 • Paw Patrol
 • …, etc.

Er zijn ook kinderen die het lastig vinden om iets te bedenken. Denk dan eens aan de hobby van je kind, zijn of haar lievelingsdier of aan zijn of haar film- en tv-helden. Daar heb je meteen een goede insteek voor het bedenken van een geslaagd thema. Let er bij het kiezen van een thema voor kinderfeestjes op dat je er genoeg leuke ideeën voor spelletjes en activiteiten bij kunt verzinnen. Daarvoor vind je hieronder nog meer tips!

 

Feestversiering voor de verjaardag van je zoon of dochter

Heb je een thema voor het kinderfeestje gekozen, dan is de volgende stap de feestversiering regelen. Superleuk om te doen, want je zult merken dat je nog meer inspiratie opdoet en je komt helemaal in de stemming. Voor elk thema is er wel een leuke collectie aan feestversiering te vinden. Denk niet alleen aan ballonnen en slingers, maar ook aan tassels, waaiers, honeycombs, ballonenbogen en confettiballonnen. Ook bijbehorend wegwerpservies, -bestek, servetjes, taartprikkers en tafellakens mogen niet ontbreken. Extra tip: je kunt ook een kleur kiezen als ‘thema’ of uitgangspunt voor het kinderfeestje en daar alles op afstemmen. Denk aan feestversiering in roze, blauw, groen, mintgroen, roségoud of zwart & wit.

 

Tips voor uitnodigingen voor een kinderfeestje

Eerst bepaal je hoeveel kinderen je uitnodigt. Houd het feestje overzichtelijk. Vaak wordt als richtlijn gegeven om net zoveel kinderen uit te nodigen als de leeftijd van je kind. Wordt je kind zeven jaar, laat hem of haar dan zeven kinderen uitnodigen. Het hangt natuurlijk ook af van de ruimte die je hebt en wat je wilt gaan doen. Uitnodigingen kun je kant-en-klaar kopen, maar het is ook leuk om ze zelf te maken. Zorg dat je alle belangrijke informatie vermeldt: wie is er jarig, wanneer is het feestje, begin- en eindtijd, je telefoonnummer en het adres. Denk ook na over of de ouders de kinderen brengen en halen of dat jij dat doet. Hoe delen jullie de uitnodigingen uit? Geeft je kind de uitnodigingen op school (op sommige scholen mag dit niet, om te voorkomen dat kindjes zich buitengesloten voelen) of brengen jullie ze bij de genodigden thuis langs?

 

Kinderfeestje thuis; wat ga je doen met de kinderen?

Allereerst raadpleeg je je topadviseur; je eigen kind! Verder kun je op basis van het thema leuke spelletjes bedenken. Speurtochten met een spannende missie zijn altijd een succes; piraten die op zoek gaan naar de schatkist, een dino-speurtocht op zoek naar het geroofde dino-ei, etc. Veel bekende spelletjes kun je in een nieuw jasje steken, zoals stoelendans, ezeltje prik en blikgooien. In plaats van ezeltje prik, speel je ‘eenhoorntje prik’ waarbij je de hoorn op het hoofd van de eenhoorn moet prikken. Of prinsessen strijden om de troon tijdens de stoelendans. Denk ook aan knutselactiviteiten, zoals piraten die een piratenvlag maken, astronauten die een raket bouwen of ridders die een zwaard knutselen. Kinder-kookfeestjes zijn ook populair. Denk aan: koekjes bakken, taartjes versieren, zelf ranja of smoothies maken of een pizza-feestje!

 

Lekkere hapjes en drankjes voor kinderfeestjes

Wat ideaal is aan een kinder-kookfeestje is dat je alles in één hebt; de kinderen hebben iets leuks te doen en daarna iets lekkers om te eten. De meeste kinderen vinden het geweldig als ze ‘grote mensen taken’ mogen uitvoeren, zoals koken en bakken. Uiteraard is veiligheid hier een topprioriteit en moet je goed opletten met messen en hete ovens! Voor andere soort kinderfeestjes is het leuk om hapjes en drankjes klaar te zetten, waar ook het thema in terugkomt. Bak koekjes in de vorm van kroontjes voor prinsessen, versier cup cakes in de kleuren die in de versiering van het kinderfeestje terugkomen, zet kannen ranja in bijpassende kleur klaar, serveer groene druiven als dino-eieren of snij plakjes komkommers in de vorm van pootafdrukken van dinosaurussen. Zoals je ziet, zijn er ook altijd gezonde varianten te bedenken!

 

Verjaardagstaart voor een kinderfeestje

Ben je een keukenwonder en houd je van bakken? Stroop dan je mouwen op, laat je fantasie op de vrije loop en bak zelf een verjaardagstaart. Helaas, beschikt niet iedereen over deze kookkunsten. Heb je geen tijd of ben je bang voor een misbaksel, geef deze topprioriteit dan uit handen en bestel een verjaardagstaart. Vergeet niet om aanwijzingen te geven voor het thema dat je hebt gekozen voor het kinderfeestje. Aan de andere kant hoeft het ook niet zo moeilijk te zijn. Je kunt ook een eenvoudige taart of cake bakken (of kopen) en deze versieren met taartprikkers in de stijl van het thema. Je kunt ook zelf de taart verder versieren met slagroom, snoepjes, hagelslag in verschillende kleuren, etc. Kinderen vinden het geweldig om mee te helpen met decoreren!

 

Tips voor traktaties na afloop

Tijd om naar huis te gaan? ‘Nee! Wij willen nog niet naar huis!’ zullen de kinderen na een geslaagd kinderfeestje roepen. Om ook aan het einde de feeststemming erin te houden, verras je de kinderen met een traktatie om mee naar huis te nemen. De traditionele snoepzak kan altijd, maar er zijn nog meer leuke traktaties. De kinderen hebben langer plezier van een aandenken in de vorm van een klein cadeautje. Enkele ideetjes:

 

 • Miniaturen (dinosaurussen, jungledieren, etc.)
 • Ridderhelmen
 • Kleursetjes
 • Kroontjes
 • Maskers
 • Roltongen

Geef de traktaties na afloop van het kinderfeestje mee in een bijpassend traktatiezakje of traktatiedoosje. Het is ook leuk om er een persoonlijk tintje aan te geven door er een kaartje met een bedanktekst bij te doen.

 

Niet vergeten!

Alles is geregeld; het feest kan beginnen! Maar wacht even, want we willen je hier nog een paar laatste tips meegeven. Er zijn van die dingen die in alle hectiek nog weleens over het hoofd worden gezien:


Hulptroepen inschakelen

Je kunt alles samen met je kind voorbereiden, plannen en regelen, maar vergeet niet dat je op de dag zelf al snel handen tekort komt. Schakel de hulp in van iemand die je tijdens het feest kan bijstaan. Denk aan vrienden, oma’s en opa’s en ooms en tantes. Je zult dan ook zelf als ouder meer van het feestje kunnen genieten!


Telefoonnummers van de ouders

Zorg dat je tijdens het kinderfeestje de telefoonnummers hebt van alle ouders van de genodigden. Een kind kan altijd onverwachts ziek worden of er kan onverhoopt een ongelukje gebeuren. Je kunt dan in ieder geval altijd snel de ouders bellen.


Foto’s maken

Het is al veel ouders overkomen, dat ze tijdens het kinderfeestje van hun zoon of dochter zo druk bezig waren, dat ze vergeten zijn om foto’s te maken. Dat is heel jammer, want deze bijzondere dag is juist zo leuk om naar terug te kijken. Vraag eventueel aan de mensen die je komen helpen om ook foto’s te maken.

 

Wij bezorgen onze versieringen in heel Nederland én België, zoals in:
Amsterdam Rotterdam Groningen Utrecht