Zo vier je een peuterfeestje

Zo vier je een peuterfeestje

Een kleine peuter in huis? Je kindje weet nu wat het is om jarig te zijn. Dat maakt het vieren van een peuterfeestje extra leuk. Je kleine spruit maakt nu heel bewust mee dat het zijn of haar verjaardag is. Dat betekent dat het tijd is voor een feestje. Maar hoe doe je dat: een peuterfeestje organiseren? Wie nodig je uit? Wat ga je doen? Waar moet je allemaal aan denken? Geen stress, wij geven je hier tips voor het vieren van de verjaardag van jouw peuter.


Tips voor de voorbereiding van een peuterfeestje

De eerste vraag is, wanneer houd je het feestje? Houd rekening met het dagelijkse ritme van je kindje. Slaapt hij of zij ’s middags nog, dan kun je het beste het feestje plannen na het middagdutje. Wie nodig je uit? Denk eraan dat dit het eerste verjaardagsfeest is dat je kind bewust meemaakt. Veel gasten uitnodigen kan overweldigend zijn, waardoor je kindje zich misschien niet op zijn of haar gemak voelt. Nodig daarom alleen mensen uit die hij of zij echt goed kent; twee of drie goede vriendjes van de opvang, vriendjes die je via eigen vrienden kent, vriendjes uit de buurt, of neefjes en nichtjes.

 

Extra tip: veel ouders houden de richtlijn aan om ongeveer net zoveel kindjes uit te nodigen als de leeftijd. Dus, wordt je kindje 3 jaar, nodig dan 3 of 4 kindjes uit.

 

Safari peuterfeestje

 

Bereid je kindje voor op het peuterfeestje

Beleef samen voorpret door je kindje voor te bereiden op het peuterfeestje. Leg uit dat jullie er een leuke middag van gaan maken en kindjes gaan uitnodigen. Breng samen de uitnodigingen rond. Hierop zet je het adres, je telefoonnummer en ook de begin- en eindtijd. Een peuterfeestje kun je beter niet te lang laten duren; twee tot drie uurtjes is voldoende. Door op de uitnodiging duidelijk de eindtijd te vermelden, weten de ouders ook waar ze aan toe zijn. Vergeet ook de feestversiering niet; ballonnen en slingers zijn onmisbaar. En vergeet ook niet een leuke traktatie mee te geven aan het einde van het feestje, deze kun je van tevoren samen met je peuter klaarmaken.

 

Extra tip: maak een kalender van een week waarop jullie de dagen aftellen tot aan het peuterfeestje. Elke dag laat je je kindje een vakje inkleuren of er een sticker op plakken.

 

 

Leuke activiteiten voor een peuterfeestje

De allerbelangrijkste activiteit is dat de kinderen lekker samen kunnen spelen. Op deze leeftijd hoef je de kleintjes niet bezig te houden met een druk en strak georganiseerd activiteitenprogramma. Uiteraard mogen een aantal vaste onderdelen niet ontbreken, zoals zingen voor de jarige en taart eten. Verder kun je denken aan activiteiten, zoals:

 

 • - Cadeautjes verstoppen
  Laat de gasten hun cadeautjes verstoppen, zodat de jarige deze moet zoeken.

 

 • - Cake versieren
  Laat de kindjes een plakje cake of cupcake versieren, met hagelslag, slagroom, snoepjes, fruit, etc. Lekker kliederen en snoepen; wat wil je nog meer?!

 

 • - Tafel met kleurplaten en spelletjes
  Zet een tafel klaar met kleurplaten, potloden en stiften, waarmee de jonge kunstenaars zich kunnen uitleven. Je kunt hier ook puzzels en spelletjes bij zetten. 

 

 • - Richt een speelhoek in
  Denk aan een speelhoek met blokken, een speelhoek met poppen of een speelhoek met een keukentje met alle toebehoren.

 

 • - Poppenkast
  Misschien vind je het leuk om zelf creatief aan de slag te gaan? Als peuters iets geweldig vinden, dan is het wel poppenkast. Speel een stukje poppenkasttheater voor ze. Daarna vinden ze het vast heerlijk om zelf een voorstelling te geven!

 

Kinderfeestje versiering

 

Maak het jezelf niet te moeilijk

Misschien wel onze allerbelangrijkste tip; maak het jezelf niet te moeilijk en geniet! Stress werkt alleen maar averechts op de feestsfeer. Ben je geen topper in het bakken van complexe taarten? Geen paniek, een exemplaar van de lokale bakker is een prima alternatief. Gebruik papieren wegwerpservies, wegwerptafellakens en houten bestek, zodat je na afloop lekker kunt nagenieten en niet tegen de vuile vaat aankijkt. 

 

Extra tip: maak tijdens het peuterfeestje lekker veel foto's. Een leuke herinnering voor de jarige, maar het is ook leuk om een aantal foto's op te sturen naar de kindjes die op het peuterfeestje waren.

 

Regenboog peuterfeestje

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.