Hoe organiseer je een slaapfeestje? Check onze tips & ideeën

Hoe organiseer je een slaapfeestje? Check onze tips & ideeën

Hét ultieme kinderfeestje waar de meeste kindjes zich wekenlang op verheugen is een slaapfeestje! Een slaapfeestje vergt wel iets meer voorbereiding dan een kinderfeestje thuis overdag, daarom delen we hier een aantal tips en ideeën om een succesvol slaapfeestje te organiseren.

Een slaapfeestje thuis organiseren: vanaf welke leeftijd?

Het spreekt voor zich dat een slaapfeestje niet geschikt is voor de allerkleinsten. Vanaf een jaar of 8 is het leuk voor zowel de kleine feestgangers als de ouders. Twijfel je of je een slaapfeestje geschikt is voor jouw kindje? Dan is het handig om na te gaan of jouw kindje en zijn of haar vriendjes/vriendinnetjes helemaal zelfredzaam zijn. Ze moeten zichzelf bijvoorbeeld kunnen aankleden en zijn helemaal zindelijk ’s nachts.

 

Hoeveel kindjes uitnodigen?

Een slaapfeestje is natuurlijk hartstikke gezellig, maar het organiseren is voor de ouders best vermoeiend. Zorg er dus voor dat je het niet te gek maakt voor jezelf en houd het clubje klein en overzichtelijk. Is het het eerste slaapfeestje dat je organiseert? Nodig dan maximaal 5 kindjes uit, met jouw kindje erbij wordt het aantal dan 6. Let er in ieder geval op dat je een even aantal kinderen hebt. Je wil natuurlijk niet dat een kind zich buitengesloten voelt en met een even aantal is de kans daarop kleiner.

 

Hoelaat begint het slaapfeestje?

Meestal begint een slaapfeestje aan het einde van de middag. Zo heeft iedereen de tijd om zich even te settelen en de slaapplekken klaar te maken. Je kunt nog een activiteit doen, maar het leukste is natuurlijk de avond zelf! Houd er rekening mee dat de nachtbrakers de dag erna vast wel moe zijn, dus laat het slaapfeestje bijvoorbeeld in de ochtend al eindigen of plan iets rustigs in voor de dag erna.

 

Voorbereidingen van een slaapfeestje

Een slaapfeestje organiseren vergt wel wat voorbereiding. Geen paniek, want wij helpen je op weg! Neem vooral de tijd om het feestje voor te bereiden, bedenk bijvoorbeeld niet een week van tevoren dat een slaapfeestje wel eens leuk zou kunnen zijn. Voorkom stress en begin op tijd. Hieronder vind je een aantal tips & ideeën voor de voorbereiding:

 

 • ● De ruimte: waar gaan de kindjes slapen? Ga na of er een ruimte in huis is die groot genoeg is voor alle slaapplekken. De woonkamer is dan natuurlijk ook een optie, maar bedenk dan wel dat de rest van het gezin lekker op tijd naar boven gaat om de kleine feestgangers hun gang te laten gaan. Is het zomer? Dan is misschien een slaapfeestje in de tuin een optie. Zet tenten neer, maak een kampvuur en de kleine feestgangers hebben waarschijnlijk de nacht van hun leven.
 • ● Slaapspullen: hebben jullie zelf voldoende matrassen, luchtbedden, slaapzakken, dekens en kussens? Zo niet, laat de kinderen dit dan zelf meenemen en zorg ervoor dat je zelf wat reservespullen hebt.

 • ● Maak een appgroep met daarin de ouders van de genodigde kindjes. Handig voor vragen over slaapspullen of eventuele allergieën en leuk om foto’s van het slaapfeestje in te delen.

 • ● Bepaal een aantal huisregels en bespreek die van tevoren met je kind. Denk aan het gebruik van mobieltjes, wat te doen als ze vroeg wakker zijn en het vaststellen van een maximum tijd dat het echt stil moet zijn.

 • ● Word je helemaal enthousiast van het organiseren van een slaapfeestje? Dan is de volgende tip misschien wel iets voor jou: maak gift bags voor alle kindjes en zet deze vast neer op de slaapplekken of deel ze uit als de kinderen arriveren. Stem de inhoud van de gift bags af op de leeftijd, het geslacht van de kindjes en eventueel het thema. Voor meisjes is het bijvoorbeeld helemaal leuk om een tasje te maken met een mini douchegel, een nagellakje en een kleine haarborstel. Bij jongens doet een snack het altijd goed!

 • ● Bedenk van tevoren wat je gaat eten en welke boodschappen er in huis moeten komen. Houd rekening met eventuele allergieën. Maak een boodschappenlijstje en doe de dag ervoor samen met je kindje de boodschappen. Dat maakt de voorbereiding een stuk gezelliger!
 •  

 

Tip! Bedenk een thema voor het slaapfeestje

Hoe leuk is het om een thema te bedenken voor het slaapfeestje? Een prinsessenfeest, een jungle party of bijvoorbeeld een voetbal thema: met een thema kun je zoveel kanten op. Je kunt de versiering, de hapjes, drankjes en activiteiten er helemaal op afstemmen. Ook kun je de kindjes verkleed laten komen. Laat de voorpret maar beginnen!

 

Jungle versiering
Klik hier voor
jungle versiering

Panda kinderfeestje
Klik hier voor

panda versiering

Unicorn versiering
Klik hier voor
unicorn versiering

 

 

Wie slaapt waar?

Voor kinderen is het vaak een hele puzzel om te bedenken wie naast wie gaat slapen. Voorkom strijd en bepaal van tevoren waar de slaapplekken komen. Nummer de slaapplekken en maak vervolgens briefjes met daarop de nummers. Laat ieder kind een briefje trekken om te zien waar hij of zij gaat slapen die nacht, ruilen is niet mogelijk. Scheelt een hoop discussies en tijd!

 

Activiteiten tijdens een slaapfeestje

Wat gaan de kids doen tijdens het slaapfeestje? Dit hangt er natuurlijk vanaf of het een jongens- of meisjesfeestje is en ook de leeftijd speelt een rol. Hieronder vind je enkele tips & ideeën voor activiteiten tijdens een slaapfeestje:

 • ● Een kussengevecht;
 • ● Film marathon (met natuurlijk zelfgemaakte popcorn);
 • ● Beauty avondje met gezichtsmaskers, voetenbadjes en nagellak in verschillende kleuren;
 • ● Samen alcoholvrij cocktails maken;
 • ● Een kampvuur met muziek, marshmallows en veel gezelligheid;
 • ● Een disco avond met verzoeknummertjes van de feestgangers;
 • ● Zelf pizza’s maken;
 • ● Brownies maken en versieren;
 • ● Verstoppertje spelen;
 • ● Een speurtocht uitzetten, dit kan zowel binnen als buiten.

 

Zorg voor een heerlijk ontbijtje

Wil je de kleine nachtbrakers graag verwennen met een lekker ontbijtje? Pak dan uit en zorg voor afbakbroodjes, verschillende soorten beleg, een sapje en een gekookt eitje. Dat is nog eens lekker wakker worden! Maak er een feestje van en zorg voor een leuk gedekte tafel. Is het mooi weer? Maak er dan een picknickontbijt buiten van. Tip: maak gebruik van wegwerpservies, zoals wegwerpbordjes, wegwerpbekertjes, servetten en rietjes. Dit ziet er feestelijk uit en het scheelt ook nog eens afwas.

Wegwerpbordjes
Klik hier voor
wegwerpbordjes

Wegwerpbekertjes
Klik hier voor

wegwerpbekertjes

Rietjes
Klik hier voor
rietjes

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.